mandag 17. november 2008

Her kan Europa lære av Afrika

I Afrika har man klart å pågripe 57 personer for miljøkriminalitet i en koordinerte aksjoner i fem afrikanske land.

Vi tenker gjerne på Afrika som verdensdel der man må ha få midler å avstå til aksjoner mot ulovlig jakt og handel med jaktutbyttet. Under aksjonene ble det funnet og beslaglagt et tonn elfenbein samt horn fra neshorn og dyreskinn.

Samtidig som man gjennomfører en vellykket aksjon i Afrika, får vi høre at Greenpeace har aksjonert mot overfiske av tunfisk (eller størje som man kalte fisken da den fantes i norske farvann). Bestanden er på randen av kollaps, og forskernes anbefalte kvote på 15 000 tonn, ble (etter forhandliger) satt til omlag 30 000 tonn. Piratfiske og overfiske viser at det i 2007 ble fisket over 60 000 tonn. Dette fisket foregår i stor grad i Middelhavet, og EU-land står for en betyelig del av både fiske og overfiske.

EU virker maktesløse, og/eller uinteresserte, i kampen mot å hindre fullstendig kollaps i tunfiskbestanden. Mens Europa er i ferd med å utslette en av verdens mest verdifulle fiskebestander, tar Afrikanske land tilsvarende miljøtrusler på alvor. De bruker til og med ressurser til en aksjon for å ta dem som står bak. I opplyste Europa later man som om "bærekraft" og "fornuftig uttak av ressurser" er prinsipper som etterleves.

Aksjonen i Afrika setter et eksempel, og vil forhåpentligvis virke preventivt. Her har Europeere noe å lære.

Ingen kommentarer: