lørdag 29. november 2008

Smakløs humor av Jespersen

Ja, jeg fikk med meg Torsdagsklubben. Jeg fikk også med meg Jespersens stikk mot jødene i hans avlutningsmonolog.

Unødvendig og smakløst var det, men jeg hadde ikke trodd at reaksjonene skulle bli så sterke som vi i dag leser om på vg.no og dagbladet.no. Otto Jespersen er en komiker man gjerne får et blandet forhold til. Hans tilsynelatende manglende evne til empati og hans like manglende sosiale kompetanse kan forklare, men ikke forsvare, hans mange humoristiske overtråkk.

Brenning av flagg, harselering med religioner og vitsing med det som skjedde med jødene er alt typiske eksempler på Jespersens sære humor. Jespersen har kanskje funnet en nisje, og kanskje er han bevisst sine provokasjoner. Jespersens humor er elsket og hatet, og i kjølvannet av dette kommer all oppmerskomheten han får etter sine - mer eller mindre bevisste - blundere.

Å gå rettens vei, løser neppe noe som helst for dem som lar seg provosere av ham. Så lenge Jespersen fortsetter med sin provoserende humor viser det at han ikke har evne til å ta til seg kritikk eller forstå de såre følelser som andre får av hans uttalelser. I så måte er han like hjelpeløs som dem som blir berørt av hans humor.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg tror Herr Jespersen må "reddes fra seg selv" og tas av lufta først som sist. Usmakelig er nok ikke sterk nok beskrivelse av hans stadige "morsomheter"

Anonym sa...

Jespersen var morsom og underholdene for flere år siden. Nå er han en smakløs forvirret komiker som ikke helt vet hvilken hylle han skal stå på. Derfor famler han i blinde og bruker triksene på siste side i boken.
Jeg var ivrig Jespersen fan for noen år siden og klarer meg med minnene. I dag ser jeg heller noe annet på tv, noe som er underholdene og verd å bruke tiden på.

Anonym sa...

Men Jespersen tør ikke å brenne koranen eller drite på Pakistans flagg.
Eller vise karikaturtegningene av Mohamed som en gris eller terrorist!
Hvis O.J tør å utfordre muslimene så står det respekt av mannen.
Men O.J er for feig - og har livet for seg og sin familie for kjært - til å utfordre de "klin" gale muslimene.
Hilsen Varg

Anonym sa...

Dette må man bare tåle.... Dette er ikke noe verre enn det han tidligere har kommet med og jeg synes nok en gang monologen var morsom. Vi skal og kan ikke kneble ytringsfriheten på noe så lite og det er smålig og gå til anmeldelse. Vi må slutte og skulle ta vekk ting vi ikke liker og heller rose de som er litt kontroversielle i sine meninger. Stå på Otto!

Anonym sa...

HEEREGUUD! Kom over det! Slutt å syt!

Anonym sa...

Bare det faktum at han diskuteres, her og i andre fora, viser at folk gjør akkurat det han vil. Dersom folk hadde latt være å reagere, latt være å le eller bli sint, unngått store oppslag basert på at folk er fornærmet - ja da hadde han måttet legge om formen på humoren sin.

Likefullt, det er ingen som er tjent med å sensurere en komiker (eller forfatter, musiker, etc). Samfunn som gjør det er ikke noe vi ønsker å identifisere oss med.

Anonym sa...

Er det mulig å ikke se hva poenget hans er.
Enhver med litt over middels intelligens klarer å se humoren i dette.
Poenget til Jespersen er:
At samfunnet ilegger dyr mennesklige tanker og følelser.
Han harselerer altså med dette og ikke med jødene.
Men det er jo klart at han ved å trekke inn vestens "hellige ku" nemlig holocaust og jødeforfølgelsen får fram hylekoret.
Latterlig å lage en så stor sak ut av dette, enhver med litt forstand klarer å forstå at dette ikke er jødehets.

Anonym sa...

Det er frivillig å se på torsdagsklubben. Hvis dere synes det er så tragisk og ikke liker humoren samt at dere tydeligvis ikke skjønner ironi så skjønner jeg ikke at dere gidder å bruke tid på å se på programmet engang.
Se på ungkaren istedenfor på tv3 da vel.

Anonym sa...

"Brenning av flagg, harselering med religioner"

SLIKT MÅ VI TÅLE, FOR FAEN!

Jeg er så lei av dere som er så forbannet hårsår når det gjelder alt mulig rart, gjerne saker og ting som ikke berører dere selv i det hele tatt, men som dere bare vil 'være med på', fordi dere liker å mene noe om alt.

Er dere religiøse? Neppe! 70-90% av skandinaver ser på seg selv som relativt agnostiske eller ateistiske. Derfor skal dere bare holde kjeft med kritikken deres, og heller være glad for at Otto Jespersen får LOV til å si det han sier, uansett hvor gale det enn måtte være. Eller vil dere helst at vi skal settes tilbake til 1200-tallet, den gang da folk ble myrdet for å "harselere" med Jesus?

Lenge leve ytringsfriheten! Så får heller hvert individ ta ansvar for sine uttalelser. Ingen skal nekte Otto å gjøre narr av noen, men han må regne med hardt vær i ettertid av uttalelsene sine - noe han vil måtte hanskes med på egenhånd.

Anonym sa...

Bra sagt , Vidar

På tide at gullfisk-hjernene kommer ut av bobla de lever i.